
Mahtavaa, että valitsit lapsesi päiväkodiksi Piccolon! Tässä kerromme muutamia käytännön asioita, jotka teidän on hyvä tietää.
Hoitopaikan vastaanottaminen ja laskutus
Kun olette saaneet hoitopaikan, teidän tulee hakea Porvoon kaupungin palveluseteliä Päiväkoti Piccoloon. Tämän voi tehdä eDaisy-palvelussa osoitteessa porvoo.daisynet.fi. Hakemukseen tulee liittää kopio Päiväkoti Piccolon hoitosopimuksesta. Saman järjestelmän kautta tehdään myös tuloselvitys. Tuloselvitys on tärkeä tehdä, koska muutoin hoitomaksu ohjautuu automaattisesti korkeaimman maksuluokan mukaisesti. Jos tuloissa tapahtuu merkittäviä muutoksia, tuloselvitys on hyvä päivittää. Laskutus tapahtuu siten, että kuluvan kuukauden päivähoitomaksu laskutetaan aina seuraavan kuukauden aikana.
Lapsen hoitoaikojen ilmoittaminen
On erittäin tärkeää, että ilmoitatte lapsenne hoitoajat DaisyFamilyn kautta. Toivomme, että ilmoitatte hoitoajat 2 viikkoa etukäteen. Laadimme henkilökunnan työvuorot ilmoituksenne perusteella. Mikäli ette jostain syystä pysty ilmoittamaan hoitoaikoja DaisyFamilyyn, voitte ilmoittaa hoitoajat henkilökunnalle. Ilmoitattehan myös mahdolliset muutokset ja lapsen poissaoloista/sairastumisesta aina mahdollisimman ajoissa.
eDaisy – porvoo.daisynet.fi/eDaisy
- palvelusetelihakemus
- tuloselvitys
- palveluntarpeen muutos
- palvelusetelin irtisanominen
DaisyFamily – porvoo.daisyfamily.fi
- lapsen perustietojen tarkistus
- lapsen hoitoaikojen varaukset
- poissaoloilmoitukset
- päiväkodin ja huoltajien välinen viestittely
- lapsen varhaiskasvatussuunnitelma ja kasvunkansio
Varhaiskasvatussuunnitelma
Lapsenne aloittaessa päivähoidon, pyydämme teitä täyttämään aloituskeskustelukaavakkeen. Lisäksi keskustelemme lapsestanne ja toiveistanne tutustumiskäyntien yhteydessä.
Jokaiselle lapselle laaditaan varhaiskasvatussuunnitelma (eli vasu) noin kahden kuukauden kuluttua aloituksesta. Vasukeskustelut pidetään syksyisin ja keväisin, jolloin keskustellaan huoltajien kanssa lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä oppimisen edistämisen tavoitteista ja toimenpiteistä.
Mukaan päiväkotiin:
-
- Riittävästi vaihtovaatteita vuodenaika huomioiden. Varavaatteet säilytetään mieluiten lapsen omassa lokerossa olevassa repussa/ kassissa.
- Säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Sadevaatteet voidaan säilyttää lapsen omassa naulakossa olevassa henkarissa. Huolehdittehan sadevaatteet viikoittain pesuun, mikäli ne ovat likaiset. Lasten kengät ovat eteisessä nimikoiduilla paikoilla.
- Sisätossut
- Vaipat
- Unikaveri, joka on merkitty lapsen nimellä
- Ksylitolipastillit
- Nimikoidut aurinkorasva, vesipullo ja päähine (kesäaikaan)

Lapsen tuominen ja hakeminen
Lapsen vanhemmat tuovat ja hakevat lapsen. Vanhemmat riisuvat lapsen ulkovaatteet naulakkoon ja kengät kenkätelineeseen omalle nimetylle paikalle. Pesettehän yhdessä lapsen kädet ja tuotte lapsenne sitten ryhmään. Henkilökunta kirjaa lapsen sisään ja ulos ryhmän puhelimella. Käytäntönämme on kertoa päivän puuhista hakutilanteessa lasta hakevalle henkilölle.
Luovutamme lapset vain huoltajille tai ennakkoon ilmoitetulle varahakijalle. Mikäli lapsen hakee joku muu henkilö, ilmoitattehan siitä aina etukäteen. Alaikäiset perheenjäsenet eivät voi hakea lasta yksin pois päiväkodista.
Huomioittehan, että COVID-19 -virustilanteen vuoksi päiväkodissamme voi olla käytössä erityisjärjestelyitä, jotka saattavat koskea myös lapsen tuomista ja hakemista. Tiedotamme mahdollisista lisäohjeista vanhemmille.

Ulkoilu
Ulkoilemme paljon ja lähes joka säällä. Lämmin, ehjä, sopiva ja vettä pitävä vaatetus lisää lapsen ulkoilumukavuutta. Ulkoilemme niin omalla pihallamme kuin keskustan puistoissa. Teemme myös metsäretkiä lähialueiden metsiin.
Vanhemmat tarkastavat lapsen lokerosta likapyykkitilanteen päivittäin. Päiväkodin henkilökunta laittaa päivän aikana likaantuneet vaatteet muovikassissa lapsen lokeroon.
Jos lapsi tuodaan päiväkotiin rattaissa, rattaat voi jättää katoksen alle omalla vastuulla.
Ruokailu
Päivähoidossa lapselle tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Aamupala tarjoillaan klo 7.45-8.15 välisenä aikana. Kasvispainoitteinen lounas tulee porvoolaiselta yhteistyökumppaniltamme, ravintola Hanna Mariasta. Aamu- ja välipalat valmistamme itse. Päiväkotimme ruokalistat löydät Piccolon ilmoitustaululta sekä kotisivuiltamme. Kannustamme lapsia monipuoliseen ruokavalioon. Ryhmät ruokailevat porrastetusti klo 10.30-12.00 välillä, jotta ruokailutilanne säilyy rauhallisena. Välipala tarjoillaan klo 13.30-14.45 välillä.
On erittäin tärkeää, että ilmoitatte meille lapsen mahdolliset ruoka-aineallergiat ja muut ruokavalioon liittyvät asiat ennen hoitosuhteen alkua sekä tilanteen mahdollisesti muuttuessa.

Lepo
Piccolossa kaikki lapset viettävät ruokailun jälkeen lepohetken. Jotkut lapset tarvitsevat kunnon päiväunet, mutta mikäli lapsenne ei nuku enää päiväunia, hänelle taataan kuitenkin pieni lepohetki, jotta ruoka laskeutuu ja mieli virkistyy. Lepohetkellä lapset kuuntelevat satua tai rauhallista musiikkia.
Lapsen poissaolo ja sairastuminen
Sairas lapsi tulee aina hoitaa kotona. Paluun päivähoitopaikkaan ratkaisee lapsen yleiskunto, mutta kotona on oltava vähintään yksi kuumeeton/oireeton päivä. Sairaan lapsen tulee saada riittävästi lepoa. Kun lapsi palaa sairauden jälkeen Piccoloon, hänen tulee olla siinä kunnossa, että pystyy osallistumaan normaaliin arkeen ryhmässä.
Päiväkodille on erittäin tärkeää saada tieto, jos lapsella on jokin tarttuva tauti tai loinen, kuten märkärupi, syyhy, kihomadot tai täit. Ilmoittaminen on tärkeää, jotta tiedämme tehostaa hygieniaa ja tehdä muita tarvittavia toimenpiteitä sairauksien leviämisen estämiseksi. Päiväkodin henkilöstö tiedottaa vanhempia mahdollisista epidemioista ja tarttuvista taudeista.
Koronaviruksen torjunnassa noudatamme Porvoon kaupungin ohjeita. Mahdollisista muutoksista käytännöissämme tiedotamme huoltajia myös Daisyn kautta. Porvoon kaupungin ajankohtainen ohjeistus löytyy COVID-19 -ohjesivustolta.

Lääkitykset
Sairas lapsi lääkitään pääsääntöisesti kotona. Päiväkodissa voidaan antaa vain lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä. Huoltaja antaa lääkkeen alkuperäispakkauksessa ohjeineen henkilökunnalle ja samalla ohjeistaa lääkkeen antamisen ja säilyttämisen. Lääkettä ei saa jättää reppuun tai lapsen naulakkoon. Tämä koskee myös esim. astmapiippua.
Jos lapsella on pitkäaikaissairaus, tulee lapselle laatia henkilökohtainen lääkehoitosuunnitelma. Tällaisia sairauksia ovat esim. diabetes, epilepsia, vaikea allergia tai muu pitkäaikaislääkitystä vaativat sairaus.